Powerhouse

De naam zegt het al: “Powerhouse 1” maakt niet alleen indruk met zijn ‘pixeldesign’ gevelontwerp, maar vooral door zijn functie als energieleverancier.
 

Het idee:
op drie lengtegraden onder de poolcirkel een gebouw bouwen dat meer energie produceert dan het verbruikt (berekend over
ten minste 60 jaar).

De eisen:
een integraal bouwconcept met inbegrip van alle energieparameters voor de productie van de bouwmaterialen, voor de bouw, de exploitatie en het slopen van het gebouw, voor recycling en verwijdering, in vergelijking met de gebouw-geïntegreerde energieproductie.

De technologie:
een bouwvorm geoptimaliseerd voor het gebruik van zonnestraling met een dubbele huidgevel in een pixeldesign, waardoor het mogelijk is om passief en actief gebruik te maken van zonne-energie in het gehele gebouw. Aangepaste opengaande ramen (in bijna passiefhuis-kwaliteit) met een transparante buitenschil of met geïntegreerde fotocellen; een passief-huis vliesgevel in het atrium. Resultaat: energiebehoefte: 21 kWh/m², energieproductie: 49 kWh/m².

Powerhouse 1 is een gezamenlijk project van Entra Eiendom (vastgoedbeheer), Skanska (bouwbedrijf), Snøhetta (architectenbureau), Zero (milieuorganisatie) en WICONA. Van bij het begin in 2011 is WICONA uit Ulm betrokken  en hebben wij onze expertise gedeeld op het gebied van gevel- en raamtechnologie voor energieneutrale gebouwen (ZEB). Tijdens de planningsfase, zag de (gewijzigde) architecturalee slogan “Vorm volgt milieu" het licht.

Met een bolvorm als uitgangspunt, werd het gevelontwerp van het gebouw aangepast zodat het de optimale zonnestraling en maximale energie-absorptie via de schil bereikt door middel van geïntegreerde fotovoltaïsche cellen (BIPV) in het gebouw. De projectontwikkelaars ontwikkelden vervolgens een dak met een 26° helling op het zuiden, door simpelweg het bovenste gedeelte van de bol af te snijden. Het hart van het gebouw is voorzien van een cilindrisch atrium dat de ruimten van binnenuit van licht voorziet. Er werd gebruik gemaakt van een klassiek stijl-regel vliesgevelsysteem, gebaseerd op WICONA’s WICTEC 50 HI met gestroomlijnde profielaanzichten en een houten onderbouw.

De resterende buitengevel heeft een gestructureerd pixelontwerp, gerangschikt in een regelmatig rasterpatroon. De verdeling van de verschillende pixels in enerzijds transparant glas en anderzijds ondoorzichtige fotovoltaïsche elementen, maken het mogelijk om optimaal gebruik te maken van actief en passief licht in elk deel van het gebouw. De isolatievereisten van de buitengevel benaderen het passiefhuis-niveau en in verschillende bouwdelen valt deze er zelfs onder. Het transparante gedeelte van de dubbele gevel bestaat uit een aangepast opengaand raam, op basis van de WICLINE 75 evo. De tussenruimte (inclusief licht-gestuurde zonwering) is aangepast aan het lokale klimaat in Trondheim. In nagenoeg het ganse gebouw is ‘Building Integrated Photovoltaic’BIP-beglazing aangebracht vóór de ondoorzichtige gevelzones van de houten constructie. De ventilatie van de achterzijde van de BIPV-elementen wordt geïntegreerd in de nauwelijks te onderscheiden luchtin- en uitlaatzones van de dubbele gevel. De verborgen energie in het gebouw (bekend als ‘grijze energie’) wordt geschat op 22 kWh/m² per jaar. In vergelijking met een conventioneel kantoorgebouw van een vergelijkbare grootte, bedraagt de jaarlijkse energiebesparing ongeveer 3.000.000 kWh.

Deze website maakt gebruik van cookies. Als u doorgaat op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ik ga ermee akkoord dat mijn gegevens worden opgeslagen in Google en worden gebruikt voor het analyseren van browsingactiviteiten.