Powerhouse

De naam zegt het al: "Powerhouse 1" maakt niet alleen indruk met zijn ´pixeldesign´ gevelontwerp, maar vooral door zijn functie als energieleverancier.

Het idee:
om op drie lengtegraden onder de poolcirkel een gebouw te bouwen, dat meer energie produceert dan het verbruikt (berekend over ten minste 60 jaar).

De eisen:
een integraal bouwconcept met inbegrip van alle energie-parameters voor de productie van de bouwmaterialen, voor de bouw, de exploitatie en het slopen van het gebouw, voor recycling en verwijdering, in vergelijking met de gebouw-geïntegreerde energieproductie.

De technologie:
een bouwvorm geoptimaliseerd voor het gebruik van zonnestraling met een dubbele huid gevel in een pixeldesign, waardoor het mogelijk is om passief en actief gebruik te maken van zonne-energie in het gehele gebouw. Aangepaste openslaande raamconstructies (in bijna passiefhuis-kwaliteit) met een transparant buitenblad of met geïntegreerde fotocellen; een passief-huis vliesgevel in het atrium. Resultaat: energiebehoefte: 21 kWh/m2, energieproductie: 49 kWh/m2.

Powerhouse 1 is een gezamenlijk project van Entra Eiendom (property management bedrijf), Skanska (bouwbedrijf), Snøhetta (architectenbureau), Zero (milieuorganisatie) en Wicona. Sinds de eerste planning in 2011 is Wicona betrokken geweest en hebben wij onze expertise op het gebied van gevel en raam-technologie voor energieneutrale gebouwen (ZEB) gedeeld. Tijdens de planningsfase, kwam de (gewijzigde) architecturale slogan "Vorm volgt milieu" aan het licht.

Met een sferische vorm als uitgangspunt, werd het gevelontwerp van het gebouw gemodificeerd zodat het de optimale zonnestraling en maximale energie-absorptie via de schil bereikt door middel van in het gebouw geïntegreerde fotovoltaïsche cellen (BIPV). De planners ontwikkelden vervolgens een dak met een 26° helling op het zuiden, door simpelweg het bovenste gedeelte van de bol af te snijden. Het hart van het gebouw is voorzien van een cilindrisch atrium dat de ruimten van binnenuit van licht voorziet. Er werd gebruik gemaakt van een klassiek stijl-regel vliesgevelsysteem, gebaseerd op Wicona's WICTEC 50 HI met gestroomlijnde profielaanzichten en een houten onderconstructie.

De resterende buitengevel is gestructureerd in een pixelontwerp, gerangschikt in een regelmatig rasterpatroon. De verdeling van de verschillende pixels in enerzijds transparant glas en anderzijds ondoorzichtige fotovoltaïsche elementen, maken het mogelijk om optimaal gebruik te maken van actief en passief licht in elk deel van het gebouw. De isolatievereisten van de buitengevel benaderen het passiefhuis-niveau en in verschillende bouwdelen gaat men hier zelfs onderdoor. Het transparante gedeelte van de dubbele gevel bestaat uit een gemodificeerd openslaand raam, gemaakt van standaard ramen en halfschalen op basis van de WICLINE 75evo, ontworpen met een optimalisatie van de tussenruimte (met een licht-gestuurde zonwering) voor het lokale klimaat in Trondheim. In bijna het gehele gebouw is ´Building Integrated Photovoltaic´ borstwerings beglazing aangebracht vóór de ondoorzichtige gevelzones van de houten constructie. De ventilatie van de achterzijde van de BIPV-elementen wordt geïntegreerd in de nauwelijks te onderscheiden lucht in- en uitlaat zones van de dubbele huid gevel. De verborgen energie in het gebouw (bekend als ´grijze energie´) wordt geschat op 22 kWh/m² per jaar. In vergelijking met een conventioneel kantoorgebouw van een vergelijkbare grootte, bedraagt de jaarlijkse energiebesparing ongeveer 3.000.000 kWh.