Fenntarthatóság

A jövőben építeni annyit jelent, mint: Fenntarthatóság

Az építészetben a fenntarthatóság célja az energiatakarékosság és a környezetvédelem, amelyhez elsősorban a lehető legtakarékosabb megoldást követeli meg természetes forrásokból. A jövőben egy épület fenntarthatósági tényezője alapján fogja a vásárló és bérlő az adott épületet megítélni, amely egyben értékesítési tényezővé is válik. Ezt az épületek egyre növekvő okmányai is alátámasztják, amelyek a fenntarthatóságot jellemzik meghatározott kritériumok alapján. Példák:

DGNB-minőség (Fenntartható Építés Német Szövetsége):
A teljes tervezési folyamatot és a vele kapcsolatos fenntarthatóságot tartalmazza figyelembe véve ökológiai és gazdaságossági tényezőket.

További információ az alábbi linken: www.dgnb.de

Passzívház minősítés:
Szabályozza az éves szükséges hőmennyiséget, amely lakóterületre 15 kW/h m². Az épület teljesen önállóan passzív energiaforrások segítségével állítja elő a szükséges energiát aktív fűtőberendezések beépítése nélkül.  Ehhez a passzív-ház intézmény az ablakokra és ajtókra kisebb vagy egyenlő, mint 0,8 W/(m2K) Uw-értéket ír elő.

További információ az alábbi linken: www.passiv.de

Minergie-minősítés (Svájc):
Az épület fenntarthatóságát meghatározott tényezők alapján ítélik meg. A Minergie-minősítés akkor lesz például jóváhagyva ablakoknál, ha egy középen felnyíló ablak
Uw-tényező értéke eléri az 1,0 W/(m2K).

További információ az alábbi linken: www.minergie.ch


Az Alumíniumot nem „felhasználják“, hanem „újra hasznosítják“

A nyersanyag kinyerésétől az újra hasznosításig: Az alumínium egy ideális anyag a fenntarthatóság szempontjából. Az utóbbi években a feldolgozás folyamata során az energia ráfordítás az elektrolízisnél jelentősen lecsökkent.

Továbbá a ráfordított energia mindössze 5 %-a szükséges az újrahasznosításnál. Az anyag magas minőségének köszönhetően a termékek gyakorlatilag végtelen ideig felhasználhatóak különösebb védelmi intézkedések nélkül, mert időjárás- és korrózióállóak, valamint a gombásodás nem okoz gondot. Ha sokévi használat után az ablakokat ki kell cserélni, akkor a profilok nem a veszélyes hulladékok közé kerülnek, hanem újrafelhasználásnak vetik alá.

Az újrafelhasználás foka az alumíniumnak 95-100 % között váltakozik. Az alumínium ebből adódóan nem „felhasználható”, hanem „újra hasznosítható” és ezek mellett folyamatosan megújul és használhatóvá válik.

További információ az alábbi linken:
www.greenbuilding.world-aluminium.org

WICONA rendelkezik a megfelelő megoldással a fenntartható építéshez

Fenntarthatóság – aláírva és lepecsételve: A WICONA alumínium profil szerkezetek teljességgel kielégítik valamennyi épületminősítési rendszer kritériumait, és ezzel jelentősen hozzájárulnak az itt megemlített épületek minősítéseihez. A WICONA már hosszú évek óta átvette a vezető szerepet ezen a területen, és ezzel évtizedes előnyre tett szert a kutatás és fejlesztés során. Ennek köszönhetően, a termékek széles portfoliója és választéka áll rendelkezésükre, és az Önök projektjei fenntarthatóan és jövő-orientáltan kivitelezhetőek.

Környezetvédelmi Nyilatkozat = EDP (Environment Product Declaration) gombnyomásra

A WICONA, mint első profilrendszer forgalmazó egy különös szolgáltatással áll elő a fenntarthatóság témakörében:

A Környezetvédelmi Nyilatkozat (EPD) magába foglalja az építőanyagok teljes életciklusát beleértve a környezeti hatásokat is. Ezek az ISO 14025 és ISO 21930 nemzetközi szabványok szerint a WICTOP Software-rel készítik el.

A Fenntarthatóság prospektus letöltése